Deze website bevat cookies en informatie die mogelijks niet geschikt is voor jongeren onder 16 jaar. Door te klikken gaat u akkoord met de cookies en bevestigt u minstens 16 jaar te zijn.
Interesse om seksuologisch hulpverlener te worden? Deze éénjarige postgraduaatsopleiding is bedoeld voor bachelors zoals jeugdhulpverleners, opvoeders-begeleiders, maatschappelijk werkers, paramedici (verpleegkundigen, ergotherapeuten en fysiotherapeuten,...) leerkrachten, enz. maar ook masters in sociale richtingen die zich willen verdiepen in seksuologische hulpverlening. De opleiding wordt georganiseerd op woensdagavonden in Diepenbeek (Belgisch Limburg) en is zowel vanuit België als Nederland makkelijk bereikbaar. Meer info klik hier.
Heb je vragen rond seksualiteit en relaties? Zit je huwelijk of relatie in de knoei. Zijn er lichamelijke of psychische klachten bij seks? Seksuologische hulpverlening kan op vele terreinen nuttig zijn. Een seksuologisch hulpverlener kan ingezet worden bij relatiemoeilijkheden of seksuele problemen. Maar evenzo kan een seksuologisch hulpverlener advies geven bij vragen rond seksualiteit en relaties bij personen met een ernstige of chronische ziekte, over seks bij autisme, bij ouderen, bij handicap, afwijkende seksuele wensen, seksueel grensoverschrijdend gedrag, enz. Lees hier verder
Leuk! Je koos met seksualiteit, sexting, seksuele en relationele problemen,seksueel grensoverschrijdend gedrag ...een heel boeiend thema. We krijgen héél vaak vragen van studenten/leerlingen die een eindwerk/werkje willen maken over deze onderwerpen. Tof! Maar dikwijls wordt gevraagd om extra informatie of een interview. Helaas moeten we je teleurstellen, omwille van tijdsgebrek en niet gesubsidieerd worden, kunnen we niet ingaan op vragen voor een interview of om extra informatie. Maar kijk goed rond op deze website. Je vindt hier zeker alle info die je nodig hebt. En als je je eindwerk/bachelorproef/... wil publiceren op deze website, mag je deze altijd mailen. (na toestemming van je promotor of school, dat het online gepubliceerd mag worden op deze website)
Onderzoek ivm seks, relaties, huwelijk, relatieproblemen, partnerkeuze, enz. Seksualiteit en relaties worden bespreekbaar gemaakt door belangrijke resultaten van seksonderzoek naar voor te brengen om op die manier seksuele gezondheid te bevorderen. Dit gebeurt onder meer door kennis en onderzoek inzake seksualiteit beschikbaar te stellen voor een breder publiek, waarbij ook specifieke aandacht is voor doelgroepen waarvan de seksuele ontwikkeling net even anders verloopt. Lees hier verder.
Op alle mogelijke manieren proberen we kinderen op het internet te beschermen tegen volwassenen met oneerbare bedoelingen maar we vergeten vaak dat we kinderen ook soms moeten beschermen tegen andere kinderen. Voor veel kinderen is online pesten een deel van het alledaagse leven geworden. Lees meer over cyberpesten op deze informatieve website.
“Is ’t oké? Niet zeker? Check het!” Hoe weet je of een flirterig berichtje naar een collega té flirterig is of een vluchtige aanraking als grensoverschrijdend wordt ervaren? Expertisecentra Sensoa, Zij-kant en vzw Zijn proberen in een nieuwe campagne duidelijkheid te scheppen
Sensoa, zij-kant en vzw Zijn willen grensoverschrijdend gedrag voorkomen. De boodschap is: vraag het als je twijfelt aan elkaars wensen en grenzen. Met filmpjes, cartoons en educatief materiaal wil het centrum iedereen doen reflecteren over eigen gedrag en het belang van toestemming duidelijk maken.
Volgens Sensoa is het dan ook niet altijd even duidelijk of iets kan of niet kan. Een flirterig berichtje, een vluchtige hand, een uitnodiging om na de werkuren iets te gaan drinken of een uit de hand gelopen nacht: soms is het oké, soms ook niet. 'De grijze zone, waarin het onduidelijk is of een seksueel getinte opmerking of handeling door de beugel kan, blijkt heel groot te zijn', aldus Sensoa.
Het centrum wil niet dicteren wat wel of niet kan, maar wijst op het begrip van wederzijdse toestemming. 'Alles mag, tenminste als de andere partij daar toestemming voor geeft. Dat kan expliciet of impliciet, maar vaak ontbreekt deze toestemming', aldus Sensoa.
Hoe praat je over grenzen? Lees deze tips
Flirten en seks: wanneer gaat het over de grens? Dat is niet altijd even duidelijk. Want er is een grijze zone: soms gaat het wel en soms niet over de grens. Hoe kun je het dan weten?
Hoe kun je weten of het oké is? Bestel de kaartjes voor gebruik in de klas.
Waar ligt de grens? Zoek het samen uit
Waar ligt bij jou de grens? En bij iemand anders? Beoordeel verschillende situaties met de FlirterTwister. Speel dit spel met een vriend(in), je partner, een kennis of collega en zoek het samen uit! Je kan ook zien wat bekende Vlamingen erover denken.
Lesgeven over grenzen doe je zo
Wil je lesgeven over wensen en grenzen? Met de lespaketten ‘Mijn wens, mijn grens’ vind je materiaal per leeftijd, van kleuter tot 18 jaar. Download pakketten.
Bronnen
https://mailchi.mp/sensoa/wat-is-ok-voor-jou-wat-is-ok-voor-mij-doe-de-test?e=0032c16453
© De copyrights van de hier weergegeven teksten/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s) en ontwerper van de website. Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). De informatie/foto's werden soms (letterlijk) ontleend aan andere internet/literatuurbronnen of zijn aangepast naar andere internet/literatuurbronnen. Onderaan de informatie en onder literatuurlijst vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Er is geen enkel commercieel, doch louter een informatief en educatief opzet. Inden er auteursrechterlijke schendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden.